Tarsus Ticaret ve Sanayi Odasının 15 Meslek Grubu 36 Meclis Üyesi ve 9 kişilik Yönetim Kurulu Üyesi bulunmakta olup, 320 Anonim Şirket, 76 Kooperatif, 1372 Limited Şirket 915 Şahıs Şirketi ve 2 İktisadi İşletme olmak üzere toplam 2687 üyesi mevcuttur.
Üyelerimiz içerisinde sanayici niteliğine sahip 210 civarında işletmemiz bulunmaktadır. Bu Üyelerimiz, gıda ve içecek sektörü, ağaç İşleme, ambalaj, plastik, kauçuk ve kağıt sanayi, toprak sanayi, inşaat malzemeleri, hazır beton, metal işleme, yedek parça yan sanayi, otomotiv – iş makinesi sektöründe üretim yaparak istihdam sağlamaktadır.
Bunun dışında üye yapımıza göz atacak olursak; Tarımsal Üretim ve Tarımsal Üretimi Destekleyici Faaliyetler, Yaş Sebze ve Meyve Komisyonculuğu ve Ticareti, Gıda Perakende Ticareti, İnşaat Müteahhitliği, İnşaatı Destekleyici Faaliyetler, Elektrikli ve Elektriksiz Ev Aletleri, Beyaz Eşya, Tekstil ve Konfeksiyon Ürünleri Ticareti, Bankacılık, Finans Kuruluşları ve Sigortacılık, Akaryakıt, Madeni Yağ, LPG ve Enerji Faaliyetleri ön plana çıkmakta olup, Tarsus’taki istihdamın önemli bir kısmı Odamız üyesi sanayi işletmeleri ile ticaret ve hizmet sektöründeki firmalarımız tarafından sağlanmaktadır.
2013 Mayıs ayından buyana görevde bulunan Odamız Yönetim Kurulu ve Meclisimiz bu süre içerisinde önemli ve ses getirecek çalışmalara imza atmıştır. Oda Hizmet binası tadilattan geçirilerek modern, üyelerine ve Tarsus’a yakışır görünüme kavuşturulmasının ardından, Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası TOBB Akredite Odaları Sistemine başarı ile dahil edilerek, Avrupa Odaları ile eş değer 5 yıldızlı statüye kavuşturmuştur.
Yine çok sayıda yabancı ülke heyetlerinin Odamızı ziyaretleri, tamamıyla Kosgeb desteği ile sağlanan yurtdışı fuar ve iş gezileri, Oda elektronik arşiv ve otomasyon altyapısının Çukurova Kalkınma Ajansı desteği ile gerçekleştirilmesi, Avrupa Birliği Projeleri, Hijyen Eğitimi, Dış Ticaret Eğitimi, Kişisel Gelişim Eğitimleri ve pek çok eğitim, seminer, konferanslar tamamıyla üyelerimizin talepleri doğrultusunda gerçekleşmiştir.
Kosgeb destekleri- Kredi Garanti Fonu Destekleri, Çukurova Kalkınma Ajansı destekleri, Eximbank destekleri, Ekonomi Bakanlığı destekleri, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu desteklerinin anlatıldığı onlarca toplantıda üyelerimiz bilgilendirilmiştir.
Üyelerimizin Kosgeb ve İşkur hizmetlerinden daha fazla faydalanmaları için Odamız bünyesinde açmış olduğumuz hizmet ofisleri ile sadece üyelerimize değil tüm Tarsus’a hizmetler hedeflendi ve gerçekleştirdi.
Yine Odamız önderliğinde 50.000 civarında üyesi bulunan tüm meslek kuruluşları bir araya getirilerek Tarsus Kalkınma ve İşbirliği Konseyinin kuruluşu gerçekleşmiştir.
Oda olarak ayrıca sosyal sorumluluk projeleri ve Tarsus’un tanıtımına katkı sağlayacak çalışmalarda yer almış bulunmaktayız.
Tarsus hinterlandı arkeoloji değerlerinin gün ışığına çıkarılması, Boğaziçi Üniversitesi- Gözlükule Arkeoloji ve Araştırma Merkezi çalışmalarına vermiş olduğumuz desteklerle Tarsus tarihine ışık tutacak önemli bulgulara ulaşılmıştır.
Tarsus, Ülkemizde sanayileşmenin ilk başladığı yerlerden birisidir. Burada temel etken verimli tarım arazilerinde elde edilen ürünlerin işlenmesi amacıyla başta pamuk işleme olmak üzere sanayi tesislerinin faaliyete geçmesidir. İlçe nüfusunun 1900 yılların başında 50.000 civarında olduğu, özellikle almış olduğu iç göçlerle bugün 330.000 lere ulaştığı görülmektedir. Buna iç karışıklıklardan kaçan 60 bin civarında Suriyeli dahil değildir.
Tarsus İlçesinde işsizlik oranı %12.4 civarında olup,nüfusun %40 ı 25 yaşın altındadır.
Bir tarım kenti olması, daha fazla katma değer yaratılması ve istihdama katkı sağlayarak, kentimiz sosyal refahının artırılması amacıyla da bir Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulması için 2016 yılı mart ayında Odamızca Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına müracaat edilmiştir. 18 ay gibi bir sürede tüm yönetmelikler, mevzuat ve yasal süreçlerden geçilerek Bakanlıkça tescil edilip Tarsus Gıda İhtisas OSB tüzel kişilik kazanmıştır. 530 hektarda kurulacak olan bölgede yaklaşık 200 adet sanayi parseli yer alacak olup, bu tesislerin inşası aşamasında inşaat sektörünün, bu sektöre malzeme sağlayan sektörlerimizin canlılık kazanması kaçınılmazdır. Bu işyerlerinin tamamen faaliyete geçmesiyle de 15.000 civarında insanımıza istihdam sağlaması beklenmekte olup, yine bununda ilçemizdeki tüm sektörlere olumlu yansıması olacaktır.
Tarsus Gıda İhtisas OSB için seçilen yerin otoyola, deniz, demiryolları ve havalimanına, ayrıca hammadde tedarik alımlarına yakın olması, önemli avantaj sağlayacaktır.
Tarsus’ta şu anda devam eden Yenice Lojistik Üssü, Çukurova Bölgesel Havalimanı çalışmaları ve Sahil Bandı ve Tarsus Tarım Teknopark Projelerinin tamamlanmasının kentimiz ve bölgemizin sosyo-ekonomik yaşamına çok önemli katkıları olacaktır.
Tarsus köklü tarihi, doğal güzelleri, kaliteli eğitim kurumları, elverişli coğrafyası ve iklimi ile yatırıma elverişli bir kenttir.
Özellikle Tarsus Gıda İhtisas OSB kuruluş çalışmalarında bizleri destekleyen Kalkınma Bakanımız Sayın Lütfi Elvan olmak üzere, bir önceki Valimiz Sayın Özdemir Çakacak’a, şuan ki Valimiz Sayın Ali İhsan Su’ya, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Burhanettin Kocamaz’a, Tarsus Belediye Başkanımız Sayın Şevket Can’a ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, İl ve Merkez Teşkilatı Yetkililerine sonsuz teşekkür ediyoruz.