Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası’nın 14.Meslek Grubunu temsil eden akaryakıt sektörü temsilcileri, Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası’nın (PÜİS) 55’inci kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında düzenlenecek ve sektörün sorunlarının ele alınacağı dev buluşma öncesi bir araya geldi. Sektörün ve bayilerin sorunlarının tartışılacağı 26 Şubat tarihine dikkat çeken temsilciler, en büyük sorunu düşen kar marjları olarak gösterdi.
‘’Finansman ihtiyacı 3 katına çıktı’’
Tarsus TSO 14. Meslek Grubu, PÜİS’in 55’inci kuruluş yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde 26 Şubat Cumartesi günü saat 13.30’da Ankara gerçekleştirilecek ve akaryakıt sektörünün sorunlarının enine boyuna ele alınacağı toplantı öncesi sektörün ve bayilerin sorunlarını gözden geçirmek üzere toplandı. Tarsus TSO Başkanı H.Ruhi Koçak’ın da katıldığı toplantıda Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Akaryakıt Meslek Grubu Üyesi ve aynı zamanda PÜİS Mersin Şube Başkanı Nihat Kürklü, son gelişmelerden her sektörde olduğu gibi akaryakıt sektörünün de kötü etkilendiğini belirterek, ‘’Ülkemizin yıllardır uğraştığı enflasyon ve getirdiği maliyet artışı, Münhasır Ekonomik Bölge komşularımız; Rusya-Ukrayna gerginliği kaynaklı artan ham petrol fiyatları sektörümüzde son bir senede zararı arttırıp finansman ihtiyacımızı 3 katına çıkarmıştır.’’diye konuştu.
‘’En büyük sorun düşen kar marjı’’
Sektörün sorunları arasında en başta, kar paylarındaki ciddi düşüşler, maliyetin altında yapılan satışlar, kredi kartı komisyonları, AB mevzuatı uyum gereği istasyonlardaki benzin buharının geri kazanımı için yeni maliyet yükü, sektörle ilgili düzenleme yapılırken taşralardaki istasyonlarla büyük şehirlerdeki istasyonları bir tutmak, artan istasyon sayıları, nakliye ücretleri, elektronik sistemlerle yapılan satışlar, mevzuat yükümlülüklerinden doğan ek maliyetlerin yer aldığına işaret eden Kürklü, ‘’Artan maliyetler ve düşük kâr marjı bayilerimize aylardır zarar ettiriyor. Geçen aylarda bin akaryakıt istasyonu kapandı. Önümüzdeki süreçte de 4 bin istasyonun bu yüzden kapanma riskiyle karşı karşıya olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Günlük 10 bin litre satan bir istasyonun; 61.332 lira zarar ettiği görülmektedir. Türkiye’de bayi satış ortalaması 3 bin litre civarındadır. Bu sonuca göre bizim bölgemizde ve Anadolu’nun diğer şehirlerinde satış yapan akaryakıt bayilerinin ciddi zararlar içinde oldukları aşikardır. Gerekli düzenlemelerin yapılmasını ivedilikle istiyoruz.’’dedi.
‘’100 bin istihdam sağlıyoruz’’
PÜİS Mersin Şube Başkanı Nihat Kürklü, sektörün istihdama ciddi katkı sunduğuna da dikkat çekerek şöyle devam etti: ‘’Birçok kişiye istihdam sağlayan sektörümüz bunun dışında düzenli olarak vergilerini veren ciddi müesseseler. Bizlerin seslerine ivedilikle kulak asılmalı. Askine zor durumda olan istasyonlar personel sayısını azaltarak maliyeti düşürmeye çalışacak ve işsizlik sayısı hızla artacaktır. Sektörün istihdam yükü yaklaşık 100 bin kişidir. Ayrıca bu büyüklükteki sektörde disiplinsiz, usule ve hesaba uymayan satışlar (kayıp-kaçak) Devletimizin ciddi anlamda vergi geliri kaybına da yol açmaktadır. Bunun çözümü için PÜİS Genel Merkezimiz ve Başkanımız İmran Okumuş ilgili bakanlıklarla ve bürokratlarla gerekli görüşmeleri yürütmekte olup, bizler bölge temsilciliklerimiz, il başkanlarımız ve ilçe başkanlarımızla beraber sahada siz değerli ticaret odalarımıza, diğer kurumlarımıza ve kıymetli vatandaşlarımıza gerçekleri anlatıp kaynağından doğru bilgileri vermeye çalışmaktayız. 26 Şubatta düzenleyeceğimiz etkinliğimizi önemsiyoruz. Sektörün geleceği adına önemli bir buluşma ve sektörümüzden her kesimi bekliyoruz.’’