Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) Türkiye Milli Komitesi Yönetim Kurulu Üyesi H. Ruhi Koçak, 17. ICC Türkiye Tahkim Günü Konferansı’na katıldı.TOBB ve ICC Milletlerarası Tahkim Divanı işbirliğiyle düzenlenen ve alanında uzman hakemleri, kamu, özel sektör ve ticaret odalarının hukuk müşavirlerini, yargıtay üyelerini, hakimleri, avukatları ve akademisyenleri bir araya getiren “17. ICC Türkiye Tahkim Günü Konferansı” İstanbul’da gerçekleştirildi. Toplantının açılışında konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ayhan Zeytinoğlu, ICC’nin dünyada ticaretin ve yatırımların artması için çalışan en büyük iş dünyası kuruluşu olduğunu kaydederek, kurulduğundan bu yana aradan geçen 102 yılda, 100’den fazla ülkede, 45 milyondan fazla şirketi ve 1 milyardan fazla çalışanı temsil eder hale geldiğini söyledi. ICC’nin kuruluşundan bu yana küresel ticaretin gelişmesi için birçok farklı oluşuma imza attığını dile getiren Zeytinoğlu, “ICC’nin Türkiye Milli Komitesi, 1934’te kurulmuş olup, TOBB çatısı altında faaliyet göstermektedir. Türkiye Milli Komitesi, güçlü ve köklü bir milli komite olarak, uzun yıllardır ICC faaliyetlerini Türk iş dünyasının hizmetine sunmaktadır.” diye konuştu.Zeytinoğlu, ICC Milletlerarası Tahkim Divanı’nın bu oluşumun en önemli organlarından olduğunu kaydederek, divanın, uluslararası ticari ihtilafların çözümlenmesi bakımından dünyanın önde gelen merkezlerinden olduğunu anlattı.- “Tahkim sayesinde uluslararası doğrudan sermaye girişi arttı”
Ayhan Zeytinoğlu, ICC Milletlerarası Tahkim Divanı’nın işleyişinden, örgütlenmesinden ve iş dünyası için öneminden bahsederek, şöyle devam etti:”Tahkim konusu iş dünyası açısından önemlidir. Zira hem ülke içi, hem de ülkelerarası iş bağlantılarımızı kurarken, güvencede olmak isteriz. Yatırım ortamının en önemli unsularından biri, sözleşmelerden kaynaklı yükümlülüklerin garanti altına alınmasıdır. Özellikle uluslararası yatırımcılar için, etkin bir tahkim müessesinin varlığı, olmazsa olmazdır. Sözleşmelerin çeşitlendiği, teknolojik transferlerin önem kazandığı, ticari sırların ve know-how’ın şirketleri bir adım öne taşıdığı iş dünyasında, bilgi, ticari hayatın ortasına yerleşmiştir. İşte bu sebeple iş dünyası olarak, tahkimi, yatırım ve ticaret için çok kıymetli bir altyapı ve güven mekanizması olarak görüyoruz.” Zeytinoğlu, tahkimin de sayesinde, daha önce yılda 1 milyar dolar olan doğrudan küresel yatırım girişinin 10 milyar doların üzerine çıktığını belirterek, Milletlerarası Tahkim Sistemi’nin bu açıdan önemli bir güvence olduğunu vurguladı.
Zeytinoğlu, Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) Milletlerarası Tahkim Divanı’na Türkiye’den 9 hakem atandığını belirterek, “ICC’nin hakem atamalarında, ülkemiz hukukçularına daha fazla yer vermesini bekliyoruz, istiyoruz.” dedi.- “İş dünyasının ihtiyaçlarını anlıyoruz” ICC Milletlerarası Tahkim Divanı Başkanı Claudia Salomon da sınırlararası ticaretin artmasından bahsederek, giderek yükseliş gösteren küresel ticaretin zaman zaman ihtilafları da beraberinde getirdiğini belirterek,”Küresel olarak iş dünyasının ihtiyaçlarını anlamaktayız. 120’den fazla ülkeye ait birçok hakemimiz var. Tahkim mahkemeleri son derece temel bir vazifeyi yerine getiriyor. ICC kurallarına göre herhangi bir karar taraflara verilirken kesinlikle hakem heyetinin ayrıntılı incelemesinin sonucunda bu yapılıyor. Gerekçelerin net olması gerekiyor. Davaya bakan kişi konu ile alakalı hiçbir şey bilmiyorsa dahi tahkimin bu karara nasıl ulaştığını okuyunca anlayabiliyor.”dedi.