Mersin İli Oda/Borsa Başkanları kent ekonomisini masaya yatırdı
Mersin İli Oda/Borsa Başkanları kent ekonomisini ilçeleriyle birlikte kapsamlı olarak değerlendirmek adına düzenlenen istişare toplantısında bir araya geldi. Toplantıda tarımda yaşanılan sıkıntılardan kurulması gündemde olan organize sanayi bölgeleri ile balık çiftliği yatırımlarının doğru planlanması gerekliliğine, ulaşımda yaşanan aksaklıklardan turizm alt yapı eksikliklerine ve fuarcılık başta olmak üzere tanıtım çalışmalarına kadar birçok konu masaya yatırıldı.
Mersin İli Oda/Borsa Başkanları İstişare Toplantısı, Mersin Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Lokmanoğlu’nun ev sahipliğinde düzenlendi. Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı H. Ruhi Koçak’ın da katıldığı toplantıda kent geneli ve ilçelerin ekonomik durumu değerlendirilip görüş ve öneriler dile getirildi. Sorunlara çözüm noktasında ortak lobi ya da ortak tanıtım çalışmaları yürütülmesi kararı alınan toplantıda TOBB Genel Kurulu’nda olduğu gibi YÖREX gibi organizasyonlarda tüm oda ve borsaların katıldığı ortak Mersin standı açılması kararlaştırıldı.
Koçak: “Fuarcılık çalışmaları birleşmeli”
Organize Sanayi Yatırımları konusunda ilçe oda başkanlarıyla tecrübelerini paylaşan Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı H. Ruhi Koçak, ardından bölgede düzenlenen fuarları değerlendirdi. Artık Adana ve Mersin’in fuarcılık konusunda birleşmesi, ortak hareket etmesi gerektiğini vurgulayan Koçak, “Aynı fuar iki kentte ayrı ayrı düzenlenmemeli. Aksi halde panayırdan öte gidilemiyor” dedi. Bu konuda gerekirse Kalkınma Ajansı’ndan destek alınabileceğini kaydeden Koçak, bölgenin uluslararası fuarlarla kalkınabileceğine işaret etti. Çukurova Uluslararası Havalimanının ismini bulunduğu lokasyondan alması ve Tarsus-Mersin olarak eklenmesi arzuladıklarına da değinen Koçak, ayrıca havalimanı içinde serbest bölge kurulması yönündeki çalışmaların tekrar gözden geçirilmesinde fayda olacağına dikkat çekti.
Çakır: “Asıl amacımız güç birliği oluşturmak”
Ortak güç birliği geliştirilmesi, daha güçlü kamuoyu oluşturulması adına istişare toplantılarının önemli olduğunu ifade eden MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, ardından kent ekonomisine dair değerlendirmelerde bulundu. Mersin ekonomisinde tarımın önemini hatırlatıp son dönemlerde bu alanda yaşananları aktaran Çakır, sorunların çözümü için gerek iklim, gerek su ihtiyacı göz önünde bulundurarak yeni ürün desenleri üzerinde çalışmaya bugünden başlanması gerektiğini söyledi. Ardından Aydıncık’ta kurulması planlanan balık çiftliği yatırımına değinen Çakır, kente, çevreye zarar veren, kent ekonomisine olumlu katkı sunmayan yatırımların tarafı olmadıklarını dile getirdi. Konuşmasını Mersin’in yatırım anlamında artan cazibesine dikkat çekerek sürdüren Çakır, OSB alanlarının önemini vurgulayıp ilçelerdeki OSB’lerde parsel tahsislerinde katma değeri yüksek yatırımlara öncelik verilmesi talebinde bulundu.
Tuna: “Anamur iskelemizi birlikte tanıtalım”
Anamur Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Tuna, toplantıda 12 Haziran’da faaliyete başlayan Anamur İskelesi ve Kıbrıs’a düzenledikleri feribot seferlerinin detaylarını aktardı. Üç ay süresince haftada dört gün sefer düzenleyeceklerini, kışın da arabalı vapur seferiyle devam edebilmek için girişimde bulunduklarını kaydeden Tuna, bu iskelenin tanıtımının tüm oda ve borsa başkanlarıyla ortak yürütülmesi talebinde bulundu.
Sezer: “İlçemizin kaderini Mut-Silifke yolu belirleyecek”
Mut Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Sezer sözlerine tarımdaki güçlerine değinerek başladı. Özellikle zeytin ve zeytinyağında çok ileride olduklarını çok düşük asit yüzdeleri ve sıfır ilaç kullanımı nedeniyle Türkiye’nin en kaliteli zeytinyağlarını ürettiklerini kaydetti. Mut OSB hakkında da bilgi veren Sezer, Mut – Silifke Yolu’nun tamamlanması halinde çok daha fazla yatırımcı çekeceklerini aktardı.
Sarı: “Turizm için altyapı eksikleri tamamlanmalı”
Konuşmasına Erdemli OSB’nin son durumu hakkında verdiği bilgilerle başlayan Erdemli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sarı, ardından turizme değindi. Bu alanda önceki yıllara göre daha iyi durumda olsalar da halen kanalizasyon, fiber altyapı gibi eksikler bulunduğunu hatırlatan Sarı, tarımda ise limonda sorunlar yaşandığını aktardı.
Titiz: “AB’ye tarımsal ürün ihracatı artmalı”
Tarsus Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Titiz ise Avrupa Birliğine yönelik tarım ürünü ihracatının artırılması gerektiğine değinerek bu konuda yapılması gerekenleri sıraladı.
Kaynar: “Ulaşımda ciddi sıkıntılar var”
Silifke Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Kaynar ulaşımda büyük sıkıntılar bulunduğunu söyledi. Çeşmeli – Taşucu Otobanının devam ettiğini ancak istenen hıza ulaşılamadığını belirten Kaynar, “Nükleer santralden dolayı trafik yoğunluğu inanılmaz arttı. Ceynak büyük yatırım yapıyor, yakında liman da hareketlenecek, yük artacak ama yollar halen tamamlanmadı” değerlendirmesini yaptı.