Tarsus Humusu, Coğrafi İşaret Tescil Belgesi ile sertifikalandırıldı. Türk Patent ve Marka Kurumu’nda gerçekleşen Coğrafi İşaret Tescil Belgesi takdim töreninde Tarsus Humusunun yanı sıra Balıkesir Kuzu Eti, Orhangazi Gedelek Turşusu, Ağın Leblebisi , Edremit Zeytinyağı, Çubuk Agat Taşı, Antalya Piyazı, Çınarcık İşi, Kırklareli Hardaliyesi, Karacabey Soğanı, Vezirköprü Semaveri, Bolu Kızılcık Tarhanası, Karaman Divle Obruğu Tulum Peyniri, Sinop Nokulu ve Tosya Pirinci belge almaya hak kazandı.
Coğrafi İşaret Tescil Belgesi takdim töreni ve sergisi, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Habip Asan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik’in katılımıyla gerçekleştirildi.
Belge alma törenine her kent temsilci gönderirken, Tarsus törene en kalabalık heyetle katılarak dikkat çekti.
Tarsus Humusu Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alma törenine AK Parti Mersin Milletvekili Ali Cumhur Taşkın, CHP Mersin Milletvekilleri Aytuğ Atıcı, Hüseyin Çamak ve Serdal Kuyucuoğlu, MHP Mersin Milletvekili Baki Şimşek, Tarsus Belediye Başkanı Şevket Can, Çamlıyayla Belediye Başkanı İsmail Tepebağlı, Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı H. Ruhi Koçak, Meclis Başkanı Ali Kıraç, TSO Meclis üyeleri, İlçe Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürü Hayri Erdoğan, Bakkallar Odası Başkanı Erdoğan Yalçın, Lokantacılar Odası Başkanı Ali Tavman, 1 No.lu Esnaf Kefalet Koop. Başkanı Mahmut Şahin, Yeni Esnaf Kefalet Koop. Başkanı Bektaş Aslan ve TSO çalışanları ile davetliler katıldı.
Törenin açılışında konuşan Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Habip Asan, “Amacımız, hem tescillerimizi hızlı bir şekilde tamamlamak hem de bunların uluslararası organizasyonlarda tescillerini yaparak daha fazla katma değer oluşturmaktır. Ülkemiz bu anlamda potansiyeli çok yüksek olan bir ülke. Bu etkinliğin de bu amaca önemli katkılar sunacağını düşünüyorum’” ifadelerini kullandı.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik ise programda yaptığı konuşmada, TBMM’den bir yıl önce Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları Kanununun geçtiğini hatırlatarak, “Bu kanunun hazırlanmasında Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları nasıl korunur, nasıl daha fazla etkili olur ve ülkemizin tanıtımında nasıl daha faydalı oluruz diye bir çalışma yapıldı. Kanunun bu hale gelmesi ve coğrafi işaretlerin önem kazanması son 1 yılda arttı. Coğrafi işaretlerle ilgili olarak Bakanımızın başkanlığında ciddi çalışmalar yürütüldü. Coğrafi işaretlerin her biri için bir hedef konuldu. Bunların sonucunda Coğrafi işaretler bir ekonomik değer olarak yer almaya başladı” dedi.
BAŞKAN ŞEVKET CAN: “ŞEHRİMİZİN TANITIMINA FAYDA SAĞLAYACAK BİR GELİŞME”
Humusun belgelendirilmesiyle ilgili değerlendirmede bulunan Tarsus Belediye Başkanı Şevket Can, “Tarsus Humusunun tescilini almak için mücadele eden başta TSO Başkanımız Ruhi Koçak olmak üzere, tüm çalışma arkadaşlarını tebrik ediyorum. Bu durum, şehrimizin tanıtımına katkı sağlayacaktır. Şu ana kadar biz Belediye olarak Tarsus Şalgamı ve Tarsus Yayla Bandırmasının patentlerini aldık. Humusunda alınması gerçekten önemli. Bundan sonra da Tarsus Lahmacunu ve Tarsus Kebabının patentinin alınması için çalışmalar yapıyoruz. Ben, Humus konusunda emek harcayan herkese bir kez daha teşekkürlerimi iletiyorum.
Tarsus, Türkiye’de ilklerin şehridir. Nüfusu ile birçok il’den büyük, muazzam zenginlikleri bağrında barındırmaktadır. Ben ülkemizde yaşayan tüm vatandaşlarımızı Tarsus’u gelip görmeye, tarihi ve doğal güzelliklerini gezmeye ve en önemlisi de bu lezzetlerimizi tatmaya davet ediyorum” şeklinde konuştu.
BAKİ ŞİMŞEK: “TARSUS, DOĞAL VE TARİHİ GÜZELLİKLERİYLE, YEMEKLERİYLE ZATEN BİR DEĞER”
MHP Mersin Milletvekili Baki Şimşek ise medeniyetin beşiği olan Tarsus’un eşsiz lezzeti olan humusunun tescillenmiş olmasından dolayı mutlu olduğunu söyleyerek, “Ben, Humusumuzun tescillenmesi için emek harcayan herkese teşekkürlerimi iletiyorum. Bizim çocukluk yıllarımızda şehirlerarası otobüslerde yolculuk yapanlar, humus yemek için Tarsus’ta mola verirlerdi. Umarım, bu tanıtımlarla beraber Humusumuza olan ilgi bundan sonra daha da artar. Tarsus, doğal ve tarihi güzellikleriyle, yemekleriyle zaten bir değer… Bizim yapmamız gereken bu değeri daha iyi şekilde tanıtabilmektir. Bugün yeni oluşturulan kentlerde bu değerleri göremiyorsunuz. Fakat Tarsus’ta bir yer tarif ettiğinizde o bölgede bulunan bir humusçu veya bir lokanta üzerinden tarif yapılır. Bu da kent kültürünün ne kadar derinlerde olduğunun kanıtıdır. Tarsus şehir merkezi de bahsettiğimiz bu kültürü halen yaşatabilmektedir” ifadelerini kullandı.
BAŞKAN RUHİ KOÇAK: “MARKA KAZANDIRMANIN GURUNUNU YAŞIYORUZ”
Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı H. Ruhi Koçak ise efsaneler kenti olan ve binlerce yıllık kültürü bulunan Tarsus’un eşsiz lezzeti humusu markalaştırmaktan dolayı oldukça mutlu olduğunu vurguladı.
Başkan Koçak, “Ben bu belgenin alınmasında emek harcayan Oda’mız teknik personeline, Meclisimize, Yönetimimize sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Güç birliğinin ne kadar önemli olduğunu bu plaketi alırken bir kez daha gördük. Birçok projede ortak hareket ettiğimiz yerel yönetimimizin başında ki sayın Şevket Can’a, bugün bizleri yalnız bırakmayan sayın Çamlıyayla Belediye Başkanımız İsmail Tepebağlı’ya, sayın Mersin Milletvekillerimize, meslek odalarımızın başkanlarına teşekkür ediyorum. Tarsuslular olarak humusun pek değerini bilmiyoruz! Çünkü bizim için standart bir yemek. Bugün Amerika’da son dönemlerde en çok satışı artan gıda ürünü humus. Amerikan pazarında çılgınlar gibi bir humus kampanyası var bu dönemde. Ama maalesef orada menşei ya Yunan ya da Lübnan diye anlatılıyor. Bizde marka tescili alarak belki Amerika’da olmaz ama, Türkiye’de kendimizi tanıtırız” dedi.
Esnaflara da çağrıda bulunan Başkan Koçak, “Esnaflarımız lütfen bundan böyle tescil tarifine uygun şekilde yemeği hazırlasınlar. Biz zaten onlardan aldığımız tarifle bu başvuruyu yaptık ve tescil belgesini aldık. Bunun yanında esnaflarımız lütfen hijyen şartlarına da azami önem göstersinler. Belki bunun için ‘mavi bayrak’ benzeri bir işaretlendirme yapacağız” vurgusunda bulundu.
Esnaflara da çağrıda bulunan Başkan Koçak, “Esnaflarımız lütfen bundan böyle tescil tarifine uygun şekilde yemeği hazırlasınlar. Biz zaten onlardan aldığımız tarifle bu başvuruyu yaptık ve tescil belgesini aldık. Bunun yanında esnaflarımız lütfen hijyen şartlarına da azami önem göstersinler. Belki bunun için ‘mavi bayrak’ benzeri bir işaretlendirme yapacağız” vurgusunda bulundu.
Programda, Balıkesir Kuzu Eti, Orhangazi Gedelek Turşusu, Ağın Leblebisi , Edremit Zeytinyağı, Çubuk Agat Taşı, Antalya Piyazı, Çınarcık İşi, Kırklareli Hardaliyesi, Karacabey Soğanı, Vezirköprü Semaveri, Tarsus Humusu, Bolu Kızılcık Tarhanası, Karaman Divle Obruğu Tulum Peyniri, Sinop Nokulu, Tosya Princi gibi ürünlere tescil belgeleri takdim edildi.
Etkinlik kapsamında tescil belgesi verilen ürünlerin yer aldığı serginin açılışı yapıldı.