Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası’nın katkılarıyla ICOMOS Uluslararası Anıtlar ve Sitler Günü etkinliği düzenlendi. Boğaziçi Üniversitesi Gözlükule Kazıları Araştırma Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen, Boğaziçi Üniversitesi öğretim görevlilerinden Tarsus Gözlükule Höyüğü kazı ekibi başkanı Prof. Dr. Aslı Özyar’ın sunum ve yönetimini yaptığı etkinliğe Tarsus TSO yöneticileri, Akademisyenler, STK temsilcileri, akademik elemanlar ve vatandaşlar katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Aslı Özyar, “Uluslararası ve hükümetler dışı bir organizasyon olan ICOMOS (International Council on Monuments and Sites) 1965 yılında Varşova’da kurulduğunu, Başlıca amacı, tarihi anıtlar ve sitlerin korunması ve değerlendirilmesine yönelik ilkeler, teknikler ve siyasetler geliştirmek ve ilgili her türlü araştırmayı desteklemek ve yönlendirmek olan ICOMOS’un kuruluşunun arka planında 1964’de Venedik’te yapılan 2.Uluslararası Tarihi Anıtlar Mimar ve Teknisyenleri Kongresi’nin sonuç bildirgesi olan “Venedik Tüzüğü” nün, anıt ve yerleşmelerin korunması konusunda çalışacak uluslararası bir konseyin kurulmasını önermesi yatmaktadır” dedi.
Konuşmasında Gözlükule Höyüğünde yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verip, eski çırçır fabrikasının nasıl höyük kazılarına ev sahipliği yapan bir alana dönüştüğünü anlatan Özyar, höyüğün Anadolu topraklarında geniş kapsamlı araştırmanın yapıldığı ilk 5 yer arasında yer aldığını vurguladı.
Program dahilinde akademisyenler Mustafa Sayar, “Eskiçağda kara ve deniz yollarının kavşağında bir başkent Tarsus”; Tamer Gök, “Ortaçağdan günümüze Tarsus kenti”; Songül Ulutaş “Çukurova tarımında bir dönüm noktası, Tarsus’ta pamuk üretimi ve endüstriyel tarım” ve Saadet Sayın “Endüstri mirası bir yapının korunarak kentin kültür yaşamına yeniden katılmasına yönelik restorasyonu” konularında sunum yaptılar.
Program sonunda antik Amorium kenti sergisi açıldı.