Moderatörlüğünü NTV’den Prof. Dr. Güngör Uras’ın yaptığı oturumda Akdeniz Havzası’nda yer alan Mersin’de kurulacak Tarım Gıda Teknopark’ı, bölge ihracatında önemli yer tutan yaş meyve sebze ile bakliyat ürünleri ihracatının uluslararası rekabette ilk sırayı alması için gereken tarımsal önlemler ve yatırımlar, gıda güvenliğine uygun tarımsal ve endüstriyel ürünlerin geliştirilmesi, sanayi tarım entegrasyonu ile 2020 yılında Akdeniz Havzası’nda düzenlenmesi planlanan Dünya Turunçgil Konferansı ele alındı. Bu oturumun konuşmacıları ise; Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı H. Ruhi Koçak, Aves A.Ş Genel Müdürü Onat Angı, Akdeniz İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mahmut Arslan ile Adana Ticaret Odası Başkanı Atila Menevşe oldu.
Oturumun açılışında konuşan MEP Başkan Yardımcısı Özcan Demir, kent ekonomisi hakkında bilgi verip son 5 yılda ciddi bir gelişme yaşandığını, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan’ın da destekleri ile kentin isminin tüm Türkiye’ye duyurulduğun söyledi.
Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ruhi Koçak sürdürülebilir tarım konusuna değindi. Çukurova’nın bereketli topraklara sahip olduğunu ve 10 bin yıldır kesintisiz yaşam sürdüğünü kaydeden Koçak, bölgede yüksek katmadeğerli çok sayıda ürün üretilebilecekken mısır gibi düşük kazanç ve verim sağlayan ürünlerin yetişmesini doğru bulmadığını anlattı. Daha katmadeğerli ürün yetiştirebilmek adına 1200 dekarlık alanda pilot bir çalışma başlattıklarını ve süs bitkisi yetiştirmek için yola çıktıklarını belirten Koçak, son dönemlerde yoğun muz yetiştirme talebi aldıklarını da anlattı. Muz üretiminin de doğru bir yaklaşım olacağına dikkat çeken Koçak, “Ancak bunun için ciddi ısıtma gerekiyor. Bu nedenle yapmak istediğimiz yatırımları iyi araştırmalıyız” dedi.
Artık tarımın maliyetlerinin arttığını ölçek ekonomisinden gün geçtikçe uzaklaşıldığını kaydeden Koçak şunları söyledi:
“Çiftçi sayısı ve parsel büyüklüklerine bakınca ölçek ekonomisinden bahsetmek zor. Çiftçi başına 6 parsel düşüyor. Her parsel 10-20 dekar. Aile çiftliğine ya da kooperatife dönüşmeli. Bu konuda biz güzel bir işbirliği içerisindeyiz. Mersin Üniversitemiz, Alata Bahçe Bitkileri Araştırma Enstitüsü, Valiliğimiz, Büyükşehir Belediyemiz, Mersin, Tarsus ve Erdemli Ticaret ve Sanayi Odaları ve AKİB ele vererek Türkiye’de bir ilke imza atıp Tarım Tekno Parkı’nı kuruyoruz. Bir sonra ki aşamada da salça fabrikası domates istiyorsa, ona göre üretim yapmamız gerektiğini ortaya koymamız gerekiyor. İşte bu noktada kümelenmenin olduğu Tarsus’ta Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurma adına kolları sıvadık. 5300 dönümlük alanda tamamen gıda ve gıda ürünleri ve yan sanayisinin yer aldığı bir organize sanayi kurmak için yoğun şekilde çalışıyoruz. Şu an kamulaştırma çalışmaları için girişimlerimiz sürüyor” dedi.