Tarsus Hinterlandı Arkeolojik Yüzey Araştırmaları Projesi ve 2022 sonuçları açıklandı
Mersin Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Deniz Kaplan, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Mersin Üniversitesi ve Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası’nın işbirliğiyle yürütülen “Tarsus Hinterlandı Arkeolojik Yüzey Araştırmaları Projesi ve 2022 sonuçlarını” açıkladı.
Tarsus Hinterlandı Arkeolojik Yüzey Araştırmaları Projesi Başkanı Doç. Dr. Deniz Kaplan’ın sunumuyla Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı salonunda gerçekleştirilen Basın toplantısına Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı H. Ruhi Koçak, Tarsus Müze Müdürü Doğukan Bekir Alper, Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fuat Togo ile davetliler katıldı.
Kaplan konuşmasına Tarsus’un tarihteki isimleri ve anlamları, geniş tarım arazileri, Antik yollar etrafındaki konumu itibarı ile tarihteki öneminden bahsederek başladı.
Kadim bir kent olan Tarsus’un yüzey araştırmalarına neden ihtiyaç duyulduğunu ve kent merkezi dışında kalan arazilerde neden yüzey araştırmaları yaptıklarını ve 2022 yılı itibariyle sonuçlarını açıklayan Kaplan, Yüzey Araştırması projelerine 2016 yılında başladıklarını ve Tarsus hinterlandı ile ilgili bilgilere ulaşmak için ilçeye bağlı 55 köyünü ziyaret ettiklerini ve bu kapsamda 15 köyü daha ziyaret edip, inceleyeceklerini söyledi.
Ziyaret etikleri köylerde Muhtarlar ve Azalar eşliğinde yapılan ören yerleri incelemesinde Tarsus’un tarihine ışık tutan birçok yerleşim yeri, mezar, yazıt, hamam, ibadethane, göçer yollar ve antik yollar bulduklarını belirten Kaplan, “Tarsus, Anadolu’nun kadim kentlerindendir. Kentin ismi, ilk olarak Hitit kaynaklarında “Tarz(s)a” olarak anılmaktadır. Asur yıllıklarında kentin adı “Tarzi”dir. Eski Yunanlılar ve Romalılar tarafından Tarsos/Tarsus olarak adlandırılan kent, günümüzde Tarsus ismi ile yaşamaya devam etmektedir. Geniş tarım arazileri, Kydnos Nehri’nin oluşturduğu liman ve Tarsus’un antik yollar kültür birikimine sahip olmuştur” dedi.
Antik Tarsus’un üzerinde güçlü bir şekilde yaşamaya devam eden günümüz Tarsus’unun, kültürel birikiminin kesintisiz bir şekilde devam ettiğine işaret eden Kaplan, buna karşın bugünkü Tarsus’un, antik Tarsus’un kalıntılarına ve onlar aracılığıyla ulaşılacak bilgilere erişmek için engel teşkil etmekte olduğunu belirterek, “Bu nedenle antik Tarsus ile ilgili kent merkezi dışındaki farklı alanlarda arkeolojik çalışmaların sürdürülmesi önem arz etmektedir. Bu bağlamda kentlere değer katan bir diğer unsur, hinterlandlarıdır. Günümüz Tarsus İlçesi’nin dağlık arazisi, antik Tarsus kentinin geçmişte de bir parçasıydı” diye konuştu.
2016 yılından itibaren Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izinleriyle kendisinin başkanlığında, Mersin Üniversitesi ve Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin teşvikleriyle ve Tarsus Ticaret ve Sanayi Odasının ana sponsorluğunda sürdürülmekte olan yüzey araştırmalarına yönelik Tarsus Hinterlandı Yüzey Araştırmaları kapsamında elde edilen yeni buluntular ve bilgilerin, “Tarsus Araştırmaları” başlıklı yeni bir dizin ile bilim dünyasına sunulmakta olduğunu, bu kapsamda “Tarsus Araştırmaları 1 ve 2” adlı kitapları yayınladıklarını, şimdilerde ise 3. Kitabın çalışmalarını yaptıklarını kaydeden Kaplan, “Tarsus’un dağlık coğrafyasının kültürel mirasını ortaya çıkarmakla beraber antik Tarsus’un kent merkezi ile ilgili bazı karanlık hususların aydınlatılmasına da olanak sunmaktadır. Yapılan araştırmalar sonucunda çok sayıda kırsal yerleşim, yerleşimleri birbirine bağlayan yollar, yazıtlar ve nekropol alanları bulunmuştur. Yapılan araştırmaların bir diğer amacı, Tarsus’un dağlık coğrafyasında turizm destinasyonları oluşturmaktır. Ayrıca köy sakinlerinin Tarsus tarihine vakıf olmaları ve kültür varlıklarının korunması bilincine sahip olmaları, araştırma ekibinin özen gösterdiği bir diğer husustur.. Tarsus Araştırmaları I ve II yayınlanmış olup Tarsus Araştırmaları III için çalışmalar devam etmektedir” şeklinde konuştu.
Edindikleri bazı bulguların 20-30 bin yıl öncesine ait olduğunu kaydeden Kaplan, tarihinde önemli bir Başkent olan Tarsus’un tarihini gelecek kuşaklara en iyi şekilde anlatmak, kültürel değerlerinin korunmasını sağlamak istediklerini ve bu çalışmalarda Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası’ndan büyük destek gördüklerini sözlerine ekledi.
Daha sonra soruları yanıtlayan Mersin Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Deniz Kaplan’a yaptığı çalışmalar nedeniyle günün anısına Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı H. Ruhi Koçak tarafından plaket takdim edildi.