Tarsus’ta Ticaret ve Sanayi Odası, Tarsus Teknoloji Fakültesi ile İŞKUR Tarsus Şube Müdürlüğü işbirliyle Kariyer Zirvesi toplantısı yapıldı.
Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı H. Ruhi Koçak, Mersin Üniversitesi Tarsus Teknoloji Fakültesi salonunda düzenlenen toplantıda Üniversite öğrencilerine hitaben yaptığı konuşmada, bir ülkenin kalkınması ve zenginleşmesi için girişimciliğin çok önemli olduğunu, ancak ülkemizde girişimci sayısının nüfus içindeki payının istenilen seviyede olmadığını kaydetti.
Girişimciliğin fırsatları görmek ve iyi analiz etmek olduğunu, dünyada devlet eliyle kalkınmanın bittiğini ve yerine özel sektör ve girişimciliğin çok önemli konuma ulaştığının altını çizen Ruhi Koçak, “Fırsat kaçtıktan, zaman geçtikten sonra durumun telafisi yoktur. Bugünkü durumumuz, dünkü tercihlerimiz, bugünkü tercihlerimiz ise yarınki durumumuzdur. Girişimciyi körükleyen en önemli etken kişisel meraktır. Ne yazık ki girişimcilerin büyük bir bölümü, diğer insanların kişisel meraklarına hizmet etmektedir. O nedenle merak edin, kurcalayın, yeni icatlar çıkarın” dedi.
Günümüzde iş kurmanın, girişimci olmanın, eski sınırları aşmak ve öncülük demek olduğunu ve başarısız olmaktan asla korkulmamasını isteyen Koçak, “Başarı sıkı çalışmayla üstesinden gelinmiş başarısızlıktır. Gözlerinizi hedefinizden ayırırsanız, engelleri görmeye başlarsınız. Büyük yolculuklar küçük adımlarla başlar. Girişken olun, yeniden deneyin, eski köye yeni icat getirin. Öğrendiklerimiz sürekli değişiyor. Kariyer yolculuğunuzda sürekli olarak kendinizi ve deneyimlerinizi gözden geçirin. Bir noktadan sonra yaptığınız iş size veya siz yaptığınız işe bir şey katamıyorsanız, işleriniz rutine bağlandıysa dikkat edin. Hata yapmanıza çok az bir zaman kalkış olabilir. Yenilenme yada kendinizi geliştirme zamanı gelmiş demektir. Kariyer planları yaparken, alışılagelmiş mesleklere değil, gelecek vadeden mesleklere yönelin. Başarı fark yaratmaktadır. Sizlerde farklı olun, farkındalık yaratın ve farklı olun.” diye konuştu.
Tarsus Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Kemal Külekçi ise konuşmasında, Mersin Üniversitesi’ne bağlı Tarsus Teknoloji Fakültesinin gelişimi ve yapılanması hakkında bilgi verdiği konuşmasında, şimdiye kadar 2 binin üzerinde mezun verdiklerini söyledi.
Tarsus Teknoloji Fakültesine Ticaret ve Sanayi Odası’nın da önemli katkılar verdiğini belirten Dekan Külekçi, “Kaymakamlık, Belediye, TSO ve bazı meslek kuruluşları ve hayırseverler yıllardan beri fakültemize destek olmaktadırlar. Fakültemizde Türkiye ortalamasının üzerine bir eğitim veriyoruz. Bundan da gurur duyuyoruz. Tarsus’ta üniversite öğrencisi olmak büyük bir avantaj teşkil etmektedir. Çünkü kız ve erkek öğrenci yurtları, sosyal ve kültürel alanları ile diğer büyük kentlerden hiçbir farkı yoktur. Hedefimiz önümüzdeki süreçte akademik kadro sayımızı arttırmak olacaktır” dedi.
İŞKUR Müdürü Kürşat Dal ise konuşmasında, İŞKUR olarak etkinliklerinin her geçen yıl arttığını, iş bulma konusunda yardımcı olmalarının yanı sıra girişimcilik eğitimlerine de özel önem verdiklerini vurguladı.
İŞKUR’un adı üzerinde iş kurmak olduğunu ve bu bağlamda iş kurmak isteyenlere yol göstermenin yanı sıra eğitim de verdiklerini ifade eden İŞKUR Müdürü Kürşat Dal, İŞKUR’un aynı zamanda pazarlamacı bir kurum olduğunu, vizyonlarının değişim ve yeniliklere uyum sağlayarak, hizmet kalitesi ve çeşitliliği ile işsizlikle mücadelede etkin rol oynayan, işgücü piyasasında öncü ve saygın bir kurum olmak, misyonlarının ise, işgücü piyasasının ihtiyaçları doğrultusunda iş ve işçi bulmaya aracılık hizmetini etkin bir şekilde sunmak, işgücünün istihdam edilebilirliğini artırmaya yönelik aktif programlar yoluyla istihdamı kolaylaştırmak, korumak, geliştirmek, çeşitlendirmek ve işini kaybedenlere geçici bir süre gelir desteği sağlamak olduğunu vurguladı.
Moderatörlüğünü İş ve Meslek Danışmanı Nüket Çelik’in yaptığı toplantıda, Pakize Özel ile Ahmet Can Ocakoğlu da özel sektörün İK yöneticileri olarak düşüncelerini ifade ettiler.