Page 34 - Tarsus TSO 2020 Faaliyet Raporu
P. 34
2020 FAALİYET RAPORU
TARSUS FINDIK LAHMACUNU VE TARSUS KEBABI DA ARTIK
TESCİLLİ
Türkiye‟nin tarihi dokusu, inanç
turizmi ve gastronomi alanında
kadim kentlerinden Tarsus, coğrafi
işaretli ürün sayısına 2 yenisini daha
ekledi. Tarsus Fındık Lahmacunu ve
Tarsus Kebabı da coğrafi işaretli
ürünler listesine adını yazdırdı.
Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası
Yönetim Kurulu Başkanı H. Ruhi
Koçak, „‟Odamızın girişimleriyle
Tarsus Humusu‟ndan sonra Tarsus
Fındık Lahmacunu ve Tarsus
Kebabı‟nın da tescilini aldık.
Gururlandık. Kentimize hayırlı uğurlu
olsun‟‟dedi.
KÜLTÜREL DEĞERLERĠN YANSIMASI
Tarihi geçmişi, kültürel değerleri ve
gastronomi alanındaki zengin mutfağıyla
dünya genelinde bilinen kadim kentlerden
Tarsus‟ta gerek yerel dinamikler gerekse sivil
toplum kuruluşlarının çalışmalarıyla bu
zenginliği her geçen gün ortaya çıkarmaya
yönelik girişimler dikkat çekiyor. Bu
kapsamda ülke genelinde olduğu gibi birçok
kentte kültürel değerlerinin de bir yansıması
olan coğrafi işaretler konusundaki
farkındalığın artması da gözlerden kaçmıyor.
Türk Patent ve Marka Kurumu‟nun verilerine
göre, Türkiye‟deki coğrafi işaretli ürün sayısı
526‟ya, devam eden başvuru sayısı da 653‟e
ulaştı. Tescili alınan ürünlerin de önemli
çoğunluğu TOBB‟a bağlı Oda ve Borsalar
tarafından alındı.
KATMA DEĞER SAĞLIYOR
Coğrafi işaretler, ürünlerin özgünlüğünü
tescilleyerek, yerel ürünlere ayırt edici
nitelikler kazandırıyor ve ürünlerin katma
değerini artırıyor. Böylece üreticilere de
rekabet üstünlüğü sağlayarak, yerel
ekonomileri kalkındırıyor. Oda ve Borsalar da,
coğrafi işaretlerin denetimi, tanıtımı ve
pazarlanması konusunda etkin çalışma yaparak, bu toprakların sahip olduğu zenginlik olan coğrafi
işaretleri yaşatıyor.